Een nieuw jaar

Zo Sinterklaas is weer vertrokken en kerst is weer voorbij. We gaan naar een nieuw jaar, een jaar met nieuwe doelen, nieuwe kansen en nieuwe belevenissen. Een nieuw jaar waarvan niemand van ons zal weten wat er gaat komen. Niemand weet van te voren wat er op zijn of haar pad komt en in welke situaties hij of zij terecht zal komen. Het is een nieuw jaar met 365 lege pagina’s die jij kan opvullen, maar die veelal zichzelf zullen opvullen.

Ik ben iemand die vaak niet eens weet wat ik volgende week ga doen laat staan dat ik weet wat ik in een heel jaar wil doen. Ik ben steeds op zoek naar dingen die beter kunnen, naar nieuwe uitdagingen en veranderingen. Ik denk dat ik altijd wel doelen heb. Het hele jaar door, misschien wel een hele levensfase. Doelen blijven altijd een lastig puntje daarom koppel ik ze liever niet meteen aan een bepaald tijdsbestek. Want zeg nou eerlijk hoe demotiverend werkt het als je, je doel niet bereikt hebt binnen de vastgestelde tijd. En hoe vaak gebeurt het dat je doelen uit het voorgaande jaar meeneemt naar het nieuwe jaar en weer helemaal aan opnieuw aan dat doel moet beginnen.

Er zijn mensen die wel voornemens hebben voor in het nieuwe jaar. Denk bijvoorbeeld aan het stoppen met roken, meer sporten en afvallen. Dit zijn natuurlijk prachtige voornemens. Dit zijn hartstikke mooie doelen, maar toch komt het vaak voor dat mensen hun doelen niet behalen. Het komt vaak voor dat mensen in het voorgaande jaar al met dit doel bezig waren of gestopt zijn met het doel en het doel daarom mee willen nemen naar het nieuwe jaar. Afvallen, stoppen met roken en sporten zijn in mijn ogen behoorlijke grote doelen. Het kost veel tijd en vraagt veel energie van jou als mens op mentaal en lichamelijk vlak. Waar ligt volgens jou de oorzaak dat je het doel vorig jaar niet behaald hebt? Vraag jezelf dat eens af. Ik denk dat het belangrijk is om eerst te kijken waarom iets je niet gelukt is. Als jij bijvoorbeeld vorig jaar wilde stoppen met roken, maar je had veel stress waardoor je alleen maar meer ging roken en stoppen niet werkte, kijk dan naar wat de stressfactor is. Kan jij deze stressfactor wegnemen? Zo ja, wat heb je hiervoor nodig? Door eerst te kijken naar de kern van het probleem kun je naar mijn mening pas het uiteindelijke doel bereiken. Wat is de kern van het probleem, wat heb ik ervoor nodig om dit probleem op te lossen en wat is de volgende stap naar je uiteindelijke doel. Als dit nodig is maak je dus kleine tussenstappen naar je uiteindelijke doel. Op deze manier kun je via kleinere stappen je uiteindelijke doel bereiken. Door kleine stappen te maken verminder je ook de kans op falen en is de teleurstelling kleiner als je een tussenstap niet bereikt hebt. Want in dit geval hoef je nu maar één stap terug en niet weer helemaal opnieuw van voor af aan met je einddoel te beginnen.

Zelf ben ik geen fan van einddatums voor de tussenstappen. Door geen einddatum aan je tussenstappen te koppelen zorg je ervoor dat je minder druk op jezelf legt. Want iets moeten doen binnen een bepaalde tijd kan nu eenmaal voor stress zorgen. Je ervaart dan onnodige spanningen die ervoor kunnen zorgen dat je, je motivatie kwijt raakt en je einddoel uit het oog verliest. Bekijk jouw tussenstappen van dag tot dag, van week tot week of van maand tot maand. Het is maar net wat jezelf nodig hebt om aan je tussenstappen te werken, zonder dat het een last voor je wordt. Jij bepaalt wat je doel is en welke kleine stapjes je eerst gaat nemen. Je kunt wel een globale schatting maken wanneer je het einddoel behaald wilt hebben, maar hou je hier niet te veel aan vast. Je kleine tussenstappen zullen je vertellen hoeveel tijd je daadwerkelijk nodig zult hebben om je uiteindelijke einddoel te bereiken.

– Sieraya

2 Reacties op “Een nieuw jaar”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: